Sådan virker TDC Hastighedstest

TDC Hastighedstest er en flash-baseret hastighedstest. Det betyder, at den fungerer til alle større styresystemer, såsom Windows, Mac OS og Linux.

Gå til TDC Hastighedstest

Når du kører hastighedstesten, går der lidt tid med at starte selve testen. Bagefter sker der følgende i testen:

1. Kontrollerer at din pc understøtter flash
  2. Henter en testfil fra vores server til din pc (test af download)
  3. Sender en testfil* fra din pc til vores server (test af upload)
  4. Sammenligner testresultatet med de forventede hastigheder for TDC Bredbånd

*) Testfilen, der sendes fra din pc, er en testfil, der bliver oprettet af hastighedstesten. Vi sender ikke nogen af dine personlige filer.

Testresultatet kan være et stykke fra det forventede

Måling af hastighed er desværre ikke simpel. Det skyldes, at alle internetforbindelser bliver udsat for "spild", også kaldet "overhead". Det medfører, at testresultatet vil være anderledes end den hastighed, der står ud for din bredbåndsløsning.

Overhead er et teknisk begreb for, at forskellige dele af internettet flytter data på forskellige måder. Disse måder passer ikke helt sammen. Det medfører, at spildet opstår. Gennemsnitlig er dette spild 15% på TDC's net. Dette er meget normalt for en internetudbyder.

Testresultatet viser, hvilken hastighed der er "tilbage" efter spildet. Har du 512 Kbit i download, vil testresultatet for download altså maksimalt være: 512 * 85% = 435 Kbit.

Se også forklaring på Overhead i artiklen Hvilken hastighed kan du forvente?

TDC Hastighedstest er en HTTP-test

TDC anvender en HTTP-test, som anvender TCP til at måle resultatet. Det gør vi, fordi det viser det bedste billede af den hastighed, du skal forvente på internettet.

Man kan måle hastigheden på to måder, nemlig TCP og UDP. Forskellen på de to er, at TCP indeholder kontrol for at sikre, at alle data kommer frem til din pc. Derfor sendes fejlbehæftet data igen, hvilket tager ekstra tid. Det er ved hjælp af TCP, at du surfer på nettet, tjekker din mail og henter filmtrailere.

UDP er en mere simpel måde at flytte data. Her sikres der ikke mod fejlbehæftet data. Det lyder ikke godt, men virker faktisk glimrende, når du ser video eller spiller på nettet. Resultatet er, at du ikke oplever forsinkelse, som du ville med TCP.

TDC Hastighedstest har plads til mange brugere

Et problem med hastighedsteste er, at de er populære. Så populære, at der er rigtig mange, der anvender dem samtidig. Det kan betyde, at selve hastighedstesten bliver en flaskehals.

TDC Hastighedstest kører på en pc med høj kapacitet, og vi har en gigabit-forbindelse direkte ud til TDC's net. Det betyder, at vi har plads til rigtig mange samtidige brugere.

Der kan faktisk være helt op til 100 samtidige brugere med 10 Mbit hver. Det lyder måske ikke af mange, men normalt er der ikke mere end 30 samtidige brugere.

Vi overvåger pladsen på testserveren hele døgnet og bliver varslet, hvis vi nærmer os grænsen. I så fald har vi en opgradering stående parat.

Placering af testserveren er vigtig

Som nævnt står testserveren med en direkte forbindelse til TDC's net. Det betyder, at vi måler på den del af internettet, som TDC har ansvaret for.

Hvis du benytter hastighedstesten fra et sted udenfor TDC's net (for eksempel fra en anden udbyder eller fra udlandet), vil testen blive påvirket af hastigheden på den del af nettet som trafikken skal igennem.